ngrok, pokud jste vývojářem…

Pokud jste vývojářem, pak se vám bude určitě líbit ngrok.

Jedná se o velice povednou utilitu, službu, která dokáže protunelovat port na vašem stroji na veřejně dostupnou adresu.

Nebo jinak, přímo z praxe: řekněme, že aktivně vyvíjíte nejprve přímo na svém stroji a spouštíte si nějakou tu vyvíjenou aplikaci, která je pak dostupná řekněme na adrese http://127.0.0.1:8080. Tohlje je absolutní klasika a dělá to tak každý. Když bych to chtěl komplikovat, mohl bych za danou asresu schovat nějaký běžící Docker image. Ale to je v tuhle chvíli úplně jednou. Důležité je, ře prostě něco běží přímo na vašem noťasu a tím pádem to vidíte jen vy…

Podpořeno tím, že jste někde za nějakým firewalem, nebo routerem, který vám zpřístupňuje připojení na Internet, ale vy asi ani nemáte páru o tom, jak a ani jaká je veřejná adresa vašeho připojení.

A teď byste některým svým kolegům, nebo zákazníkům, pro nějaké to otestování rádi umožnili připojit se na onu běžící aplikaci na vašem stroji.

Něco jako aby si stejně jako vy na svém stroji mohli otevřít ve svém intertnetovém prohlížeči ono lokálníí URL. A to je nemožné. jejich localhost není váš localhost a vaši sít dělí od jeho sítě spousta jiných sítí.

A právě teď se vám bude hodit ngrok. To je přesně ten nástroj, který z vaší lokální adresy http://127.0.0.1:8080 udělá veřejně dostupnou adresu http://5296de67test.ngrok.io, kterou můžete poslat komukoliv a umožní mu tak připojit se na aplikaci běžící na vašem stroji pod daným portem. Bez ohledu na tom jak a kde je on připojený k internetu.

Vedle samotného protunelování získáváte i info o trafiku:

Aplikace je dostupná přímo na stránkách projektu ngrok. Podmínkou je registrace a v cenovém plánu je i varianta zdarma. Instalace je velice iednoduchá. V podstatě si stačí stáhnout binárku, pomocí AUTH tokenu se zautentizovat a máte hotovo.

ngrok je na Mekovi dostupný i skrze brew:

brew cask install ngrok

Na nějaké to hraní, testování a sdílení je ngrok opravdu jednoduchá a skvělá věc.