2019: programovací jazyky

Moje vybraná trojka programovacích jazyků, kterým bych se chtěl věnovat v roce 2019. Nejedná se on framweroku, technologie, nebo různé nástroje, kterým se možná budu věnovat v nějakém příštím postu, ale o to co asi dělá nejvíce programátora programátorem: programovací jazyk.

JavaScript / TypeScript

V podstatě dnes můj každodenní chleba. Určitě v tom chci pokračovat. JS je boží. Najdeš ho všude: backend, forntend, desktop aplikace, jednočipy, prostě všude… Díky TypeScriptu skvělá volba i pro velké věci. Cílem pro tento rok je dál se v něm rozvíjet a to hlavně do hloubky.

Go Lang

Mám za sebou první malou aplikaci a základní zkušenosti s toolingem. Líbí se mi některé aspekty, které v NodeJS jsou jiné. Zajimavý a hezký jazyk, který chci dál rozvíjet.

Python

V Pythonu jsem dřív hodně psal. Super jazyk vhodný pro rychlý návrh. Díky AI a ML získává hodně na oblibě. Skvělý pro skriptování. Určitě budu hledat prostor pro jeho další využívání. Nabízí se pro automatizaci, DevOps, ale i pro cloudové služby.

Možná…

Rust, ve kterém jsem si už také něco napsal, coby náhrada za C++, ve kterém jsem kdysi hodně psal, ke kterému bych se chtěl vrátit pro psaní nízkoúrovňových knihoven pro NodeJS.

Určitě ne!

PHP, Java, C##