HTTPie

Píšu API server v NodeJS, kde hodně práce zabírá samotné testování funkčnosti, které spočívá v posílání requestů na API server a následně analýzu jejich response.

1. request, jako každý, pošlete z vašeho prohlížeče. Super. Funguje. Pak začnete do hlavičky dopisovat nějaké autorizace, nebo předáváte nějake proměnné a prohlížeč vám přestane ihned stačit. Respektive se musíte přepnout do nějakého Dev rozšíření a někde v oknech vykoukávat co se děje. Pro mě dost nepřehledné a navíc těžko automatizovatelné.

Pak najdete Postman, což je skvělý nástroj na posílání téměř čehokoliv na server s možností sledovat co vám server vrací. Opět se ale jedná o okenní aplikaci, kde se zase hodně kliká. Apka běží na všech OS, je možné jí mít jako rozšíření v Chromu a design je opravdu podařený, protože je hodně materialistický a zaměřený na to co má dělat.

Krokem dál v komunikaci s API serverem, co se efektivity práce samotného zasílání requestů týče, je CURL. Jedná se o nástroj spouštěný z příkazové řádky. Super. Žádná věci navíc, jen URL API server a nějaké parametry na příkazové řádce, které chcete na server poslat. Odměnou je vám respons v textovém tvaru v terminálu. Super. Přesně co chcete. S jedinou připomínkou: výstup je dost nepřehledný a musíte v něm očima hledat, což v případě, že si posíláte zpět nějakou komplexnější strukturu a ještě chcete vidět třeba hlavičky odpovědi je docela nepohodlné a unavuje.

HTTPie

A nakonec jsme našel HTTPie. Skvělý nástroj na příkazové řádce, který se možnostmi plně vyrovná curlu, ale jeho výstup je přímo excelentní. HTTPie běží jak pod Oknama, tak na Macovi, a teké na Linuxex (odzkoušeno na distru Centos a Fedora), podporuje HTTPS a má pěkný JSON parser, včetně barviček pro zvýraznění výstupu. Vše je přehlednější, takže se s tím lépe pracuje a tím pádem jste efektivnější.