git commit

Kde můžu používám Git. Udržuji jen jediný projekt ještě na SVN a je to běs, ale vzhledem k tomu, že deploy aplikace je ze Subversionem svázaný, zatím z toho nejde utéct. Možná jde, ale nemám tolik času, abych to řešil. A navíc: ono to zatím funguje…

Komitování v Gitu

Dříve jsem Git používal výhradně z příkazové řádky a komitoval přímo v ní:

git commit -m 'oprava funkce pro vypocet dph'

Od samého začátku jsem se naučil komitovat s vložením krátké jednořádkové zprávy, k čemuž mě vedl způsob zadávání příkazu na command promptu. Stručné, ale nedovolí vám se více rozepsat. Respektive dovolí, ale pak to není tak pohodlné z editací vkládaného textu zprávy.

Pak jsem přešel na Atom a do něj si nainstaloval skělý plugin git-plus. Veškerá práce s Gitem se smrskla na pár klávesových zkratek pro add, commit a push. Atom se postará o vše a formou hezkých samozavírajících oken vás informuje o dění v Gitu. Na a jednou z věcí kterou Atom řeší při samotném commit je, že vám otevře nový buffer, kde vidíte co komitujete a můžete pohodlně v editoru zadat commit message, která může být jak klasicky jednořádková, ale dovolí se vám rozepsat o komitovaných detailech.
Tohle je docela návyové.

Vedle toho stále pracuji s Gitem na příkazové řádce. Edituji, komituji, pushuji a pulluji.
A začal mi chybět editor pro zadávání commit message…

Git: komit s Atomem

# 1. nastavit pro Git Atom jako editor
git config --global core.editor "atom --wait"

# 2. pak uz staci komitovat bez parametru -m (--message)
git commit

Po zadáná commit příkazu je automaticky spuštěn Atom s bufferem pro zadání commit zprávy. Stačí napsat co je potřeba, a zavřít Atom. Po zavření Atomu je zpráva předána gitu. Super!

git commit atom