Gulp VS Grunt, JavaScript deploy

Letos jsem úplně opustil od vývoje v PHP a plně přešel na Python, ale hlavně na JavaScript, respektive na NodeJS, co by serverevou implementaci JavaScriptu a AngularJS pro frontend u UI. Tolik aspoň k samotnému programování.

S tímto je ale spojená zcela zásadní změna celého paradigmatu programování. Dříve jsem skrze SVN udržoval nějaký centrální repozitář zdrojových kódů dané aplikace a spouštěl je na Apachovi někde na serveru.

Teď mám NodeJS na notebooku, kde mi beží vše. Přes Git distibuju zdrojáky na servery v cloudu. A aby vše bylo ještě jednodušší a automatizované, začal jsem používat Bower, pro JavaScriptové knihovny frontnedu a Npm balíčkovací systém pro backend aplikace. Paráda.

A aby to drželo pohromadě, musel jsem si vybrat nějaký nástroj pro samotné buildování aplikace. Tím se rozumí lintování, kompilace, testování, deploy na dev a následně na do produkčního prostředí.

A k tomuto se hodí Grunt, nebo Gulp. Respektive více nástrojů, ale tyhle dva jsou mainstreamy pro vývoj v JavaScriptu.

A tak jsem začal googlovat a načítat spoustu stránek porovnávající oba systémy. A mám zásadní zjištění. Jen velice málo programátorů dokázalo exatně řict, který nástroj je lepší. Každý článek téměř shodně popisuje oba systémy a všechny donekonečna popisují ty samé vlastnosti obou systému s verdiktem, že každý je jinačí a hodí se na něco jiného a rozhodnutí je na samotném programátorovi. A to by mě čert vzal.

Musel jsem pročíst kde co a pak i začít sám něco psát, abych věděl, jak mi to půkjde. A příšel jsem na zásadní zjištění.

Nepoužívejte Grunt

Pokud pro deploy používáte nějaký takovýto nástroj, pak jste programátor v JavaScriptu. No a pokud jste programátor v JavaScriptu, pak vám bude určitě bližší psát kód pro Gulp, než složité konfiguráky pro Grunt.

Mou volbou je Gulp

gulp

PS: všiml jsem si, že v poslední době se mi daří psát téměř každý den příspěvek na blog. Je to tak. Cítim se velice efektivní a stále je o čem psát…