Event driven

Abyste se někdy jednou mohli zabývat Event Driven Architecture, je dobré, abyste někdy před tím věděli, co je to třeba event, a že nutně nemusí znamenat jen třeba propagaci změny v DOMu, ale obecně jakoukoliv událost.

No a pokud se pohybujete na backendu a k tomu píšete jako já v JavaScriptu, či TypeScriptu, bylo by dobré vědět, že NodeJS má vlastní knihovnu Events.

Ale asi vůbec nejlepší ze začátku bude zkusit si, třeba i takto najivně, napsat svůj vlastní event driven kód. Třeba něco jako simulaci práce finanční burzy 🙂

Nepřekvapivým výsledkem pak může být toto:

Asi nejhezčím na tomto je, že logiku jak obchodníka, tak samotné burzy, můžete řešit zcela separátně a eventy řeší jen komunikační kanály mezi jednotlivými entitami. Celá myšlenka se dá silně rozvíjet a odměnou vám pak bude aplikace, která má úplně jiné parametry, chování, možnosti, než by vám nabídla nějaké mono-spagegy-super-truper-apka-se-silenou-sdilenou-logikou-a-modelem 😀

Je dobré vědět, že even driven nemusí být cloud, lambda funkce, nebo něco, na co si jako normální developer nesáhnete, ale můžete začít pěkně od sebe, bez jakéhokoliv frameworku, či externí knihovny.