Otevírání souborů z terminálu na MacOS

Už je to nějaký ten rok, co jsem nahradil, ke své spokojenosti, plně funkční notebook s OS Linux v distribuci Fedora, za svého prvního Meka.

Aby hned bylo jasné, že to nebylo jen tak! Měl jsem stroj, který v té době měl ojedinělých 32GB RAM, Intel i7 a FullHD LCD! Prostě bomba!

Byl jsem extrémně efektivní na konzoli. Vyvíjet, nasazovat a spravovat vše co mi běželo na linuxech byla jedna radost.

Nicméně problémy přicházely v momentech, kdy jsem měl pracovat třeba s MS dokumenty, koukat na filmy, nebo tak něco. Neříkám, že se to nedalo řešit, ale práce s tím byla…

A to byl vlastně důvod pro svůj přechod na Mac. Chtěl jsem zůstat maximálně efektivní a získat nějaké přívětivější prostředí. Přechod na Widle byl samozřejmě nemožný. Bez toho, že bych chtěl nějak rozdmýchávat nějaké svaté války to tak prostě je, Dodnes si myslím, že když vyvíjíte, nasazujete, hrajete si, zkoušíte a chcete to dělat často a pohodlně, pak prostě Windowsy ne!

Půl roku jsem chodil jak mlsný pes kolem a analyzoval vše, co jsem potřeboval vědět, abych si jednoho dne mohl svého Meka koupit. První Pročko, které jsem si pořídil nebylo tak výkonné, jak stroj který jsem s ním nahrazoval, ale jiné jeho přednosti, sladěnost celého prostředí a benefity, které nabídl celý ekosystém Applu vše nahradily.

Apple si mě získal a dnes bych si nedokázal představit, že bych měl pracovat na něčem jiném.

Nicméně dodnes se snažím zůstat maximálně efektivní a většinu času dál trávím v terminálu, který jen tak mimochodem, mám na Meku ještě radši, a to díky i iTermu.

A tady se dostávám k utilitě, na kterou jsem narazil tento týden a která mi umožňuje ještě více a efektivněji pracovat na příkazové řádce.

duti

duti je utilita, která vám umožní spravovat asociace souborů dle svých přípon s konkrétními aplikacemi nainstalovanými do vašeho MacOS. Jinými slovy: můžete přímo v terminálu zjišťovat a nastavovat kterou aplikací se daný soubor má otevřít. To je velice pohodlné právě v případě, že jste v terminálu a používáte příkaz open pro fyzické otevření, editaci souboru. Díky příkazu open nemusíte zjišťovat s jakou aplikací je soubor spojen. Prostě se vám otevře v té spravná aplikaci. No a proto duti.

Instalace utility

Zjištění souborové asociace

Získáte info o tom, jaká aplikace je asociovaná k souborům s příponou js.

Nastavení souborové asociace

Nastaví Insider jako výchozí aplikaci pro všechny JS soubory.

Získání ID aplikace

Abyste dokázali nastavit požadovanou aplikaci, potřebujete znát její ID. K tomu slouží utilita osascript, pomocí které požadované ID získáte:

Aplikace Visual Studio Code – Insiders.app má ID com.microsoft.VSCodeInsiders

Hotovo

Takto můžete upravovat asociaci pro jakýkoliv soubor v rámci vašeho stroje a terminál se stane vašim skutečným přítelem, pokud se tak už nestalo. 😀