ESLint

Dnes jsem přešel z JSHintu na ESLint. Tím asi nejpádnějším důvodem je podpora Reactu, respektive jeho JSX a lepší monžnosti konfigurovatelnosti. Musím ale dodat, že jsem se bránil do poslední chvíle. Důvodem byla třeba rychlost lintování: JSHint mi zdrojáky lintoval rychleji… A tohle je informace, kterou se nikde nedočtete.

Než jsem switchnul, pročetl jsem kde co, abych zjistil, že:

  • JSHint je fork původního JSLintu
  • ESLint je dnes už asi více používaný než JSHint, který je tady nicméně déle
  • velké a významné IT používají ESLint…

ESLint, stejně jako JSHint, fungují dobře jak v Atomu, tak i Sublime, což jsou dnes už jediné editory, které dnes používám (když nepočítám Vim…).

Co se mi asi na ESLintu o trochu víc líbí je jeho konfigurace. Konfigurační soubor můžete mít jak v JSON souboru, tak v JS, ale i v Yamlu. V rámci projektu můžete mít v root adresáři výchozí konfiguraci pro ESLint a v dalších jeho podadresářích můžete mít specifické, upravené konfiguráky dle konkrétní potřeby. Vedle toho můžete použít něčí best-practice vzorový konfigurák, ten použít jako základ a upravit jen to chcete jinak…

V ESLintu samozřejmě funkují inlajnované directivy pro linter vkládané přímo do souborů se zdrojáky, stejně jako v JSHintu.

Instalace

# 1. samotná instalace eslintu
npm -g i eslint

# 2. pokud používáte React, pak doinstalování balíčku pro něj
npm -g i eslint-plugin-react

# 3. finálně pak v adresáři se zdrojáky vašeho projektu vytvořit samotný konfigurák
eslint --init