IED: alternativa k NPM

ied
NPM je skvělý a určitě je jedním z hlavních důvodů, proč NodeJS zažívá takový boom.
V současné době se NPM prokousalo k 3. verzi, která řeší víceméně všechny neduhy 2. verze, jako je rychlost, adresářová struktura, velikost stahovaných dat a podobně.

IED

I když je NPM 3 opravdu daleko lepší než 2, stále má své rezervy. A na ně příjdete například v momentě, kdy si vyzkoušíte alternativního správce balíčků jako je IED, který je v rámci NodeJS plně kompatabilní, což znamená, že i přes velké změny v interní struktůře uložiště pozžívaných knihoven ve vaší aplikaci, poběží vše jak má.

Asi nejvýraznější výhodou je jeho opravdová rychlost při instalaci požadovaných balíčků specifikovaných v package.json. Otestoval jsem NPM i IED na ne příliš velké aplikaci, která používá cca 20 knihoven z NPM repozitáře. Pomocí NPM jsem měl nainstalováno za 24 sekund, ale s IED jen za 6. A to je opravdu fofr!

Protože 3. verze NPM už má flat model instalovaných balíčků, neni úspora místa a vše co s tím ouvisí (velikost stahovaných dat a podobně..) tak významné. Cca 44MB zabíral adresář node_modules instalovaný jak pomocí NPM i IED.

Asi jedinou nevýhodou na kterou jsem u IED narazil je absence příkazu udate, pro aktualizaci stažených, nainstalovaných NPM balíčků. NPM má příkaz npm command, který se pokusí aktualizovat všechny balíčky definované v package.json. A to dělá docela rychle: očekování nových verzí cca 20 balíčků v projektu trvalo cca 1.5 sekund. Dobrý.