Atom, opravdu skělý editor

Koždodenně používám velice intenzivně pro svou práci SublimeText editor. Je skvělý. Co na něm oceňuju nejvíc je jeho rychlost. Vzhledem k tomu, že je napsaný v C++, pak je opravdu rychlý. Dalším jeho významný kladem je jeho Python API pro vývoj a integraci plaginů, kterým můžete rozšiřovat jeho funkcionalitu. Pluginů je tisíce a na vše, co vás napadne, snad nějaký plugin existuje. Prostě skvělý editor.
Jeho nevýhodou ale je, že není zadarmo. Stojí něcko kolem 70USD, které platit nemusíte, ale bude Vás docela často otravovat vyskakovacím oknem, které musíte odkliknout.

Atom

No a vedle toho před pár lety přímo na GitHubu od GitHubu vznikl Atom. Je napsaný v NodeJS, takže v JavaScriptu a proto není na první pohled tak rychlý jako Sublime. Rozdíl v rychlosti poznáte při strartu editoru. Na mém Macovi s 8GB RAM je znát, že Atom startuje skutečně pomaleji. Nicméně, když editor ráno nastartujete, a pak celý den v něm pracujete, tak toto už není relevantní argument.
Co se pak týče rychlosti běhu, nejde poznat rozdíl. Na co jsem kliknul, hned jsem dostal, nebo otevřel. Vážně, žádný pozorovatelný rozdíl.
Opticky se mi Atom víc líbí. V levém sloupci, kde se zobazuje seznam souborů ve vašem projektu, je barevně odlišně zobrazen každý soubor dle své přípony a navíc mají i různé ikony… To hodně pomáhá v orientaci, pokud váš projekt netvoří jen 5 souborů…
Snímek obrazovky 2015-11-07 v 19.34.58

Další jeho výhodou je, že nativně zobrazuje i grafický obsah, jako jsou obrázky a podobně:
Atom, Snímek obrazovky 2015-11-07 v 19.08.31

Skvělá je práce s barvami, což ocení návrháři fronendu webových aplikací. Jeho color-picker, který vám dle zadání rgb či hexa hodnot ukazuje přímo výslednu barvu je super.

Co asi nejvíce Atom odlišuje od Sublime je způsob vývoje. Sublime je vyvíjen jedním vývojářem. Možná dnes už pár vývojáři kolem původního tvůrce obkopeným. Pluginy dopisují nezávislý vývojáři a prezentují je ve svých repozitářích. Atom je vedle toho postaven na komunitním NodeJS a GitHubu. Odebírám newsletter Atomu a je neuvěřitelné jak rychle se vyvíjí. Každý den čtu o několika novinkách…

Prosurfoval jsem spoustu stránek, na kterých jsem hledal zkušenosti ostatních programátorů s postřehy porovnávající oba editory. V podstatě se shodovaly s mými výsledky: Sublime je o něco rychlejší a dobře rozšiřitelný. Hůř se konfiguruje a Atom lépe vypadá.

Atom vám poběží jak na Macovi, tak ve Windowsech, ale i na Linxu. Nevím jak je rychlý na ostatních platformách, ale na Macovi je skutečně rychlý a doba startu je jen o málo větší než Sublime.